Lukupiiri: Ihmiskunnan syötävä historia

Lukupiirissä 20.11. sukellettiin ruoan historiaan ja merkityksiin. Aiheena oli Tom Standagen teos Ihmiskunnan syötävä historia. Standage on Lontoossa asuva tiedetoimittaja, joka on kirjoittanut useita kirjoja. An Edible History of Humanity ilmestyi vuonna 2009.

Nykyajan hyvinvointivaltiossa ruoka on useimmille itsestäänselvyys. Jokapäiväisen leivän arkisuus peittää helposti alleen ruoan merkitykset ja vaikutukset. Standagen kirja on tärkeä muistutus ruoan ratkaisevasta roolista ihmiskunnan historiassa: valtakuntien synnyssä ja kohtaloissa, kansojen suhteissa tai tieteen ja teknologioiden kehityksessä.

Yksi kirjan opetuksista on, että ihmisyhteisöjen menestyminen vaatii ruokahuoltoon panostamista. Ruoan tuotannon ja jakelun merkityksen vähättely on johtanut lukuisiin kohtalokkaisiin epäonnistumisiin kuten hävittyihin sotaretkiin ja valtakuntia rappeuttaneisiin nälänhätiin. Usein nälänhädät pistetään luonnonkatastrofien syyksi. Standage muistuttaa, että merkittävämpi syy on yleensä demokratian puute ja huono politiikka.

Vaatii taitoa tiivistää ihmisen ja ruoan yhteisen historian tärkeimmät vaiheet yhtenäiseksi tarinaksi kahteen ja puoleensataan sivuun. Standage selviää haasteesta kunnialla ja kuorruttaa kokonaisuuden suurella määrällä riemastuttavia yksityiskohtia aina mausteiden alkuperään liittyvistä uskomuksista muotokuvaan, jossa Englannin Kaarle II vastaanottaa ananaksen. Maalauksen hedelmä symboloi kuninkaan valtaa, Englannin siirtomaaisännyttä, merten kauppamahtia ja tieteen saavutuksia.

Paikoitellen maanviljelyä käsitellessä teksti sortuu omituisiin ilmaisuihin ja pieniin asiavirheisiin. Esimerkiksi peruna jalostettiin eurooppalaiseen ilmaston sopivaksi ”parissa vuodessa” (rohkenen epäillä), ja Napoleonin armeijan huollon tökkiessä Venäjällä hevoset saivat syödäkseen ”pelkkää rehua” (rehu on yleistermi eläinten ruoalle). Luonnonmukaiseen viljelyyn viitataan toistuvasti englantilaisperäisellä termillä orgaaninen viljely. Kokonaisuutena teos on kuitenkin sujuva ja mielenkiintoinen esitys historian usein unohdetusta ulottuvuudesta.